Voorgaande Speyksessies

SPEYKSESSIE 12 – 28 september 2013


Taymir
maakt authentieke pop songs in de beat traditie van de 60s, maar dan met de ballen van Arctic Monkeys en het venijn van The Strokes. Eerder al maakten Quinten Meiresonne en Bas Prins samen de Haagse podia onveilig met The Consolers, onvervalste 60’s pop. Met een internationale platendeal in het vooruitzicht trokken de mannen de stekker eruit… maar begin 2013 kwamen ze met Harrie Roelse op drums en Mikkie B Wessels op gitaar met nieuwe muziek. Alles viel op zijn plek, Taymir was een feit! No-nonsense popsongs met een kop en een staart, vloeien voort uit The Consolers ervaring en met Mikkie B en Harrie groeien deze uit tot aanstekelijke Indie Pop knallers. Een meer dan waardige headliner van de opening van een nieuw seizoen Speyksessies.


Daniël Dee
Daniël Dee (1975) is stadsdichter van Rotterdam. Hij debuteerde officieel in 2002 met de bundel 3D, schetsjes van onvermogen bij Uitgeverij Passage. Maar ook al voor zijn debuut was hij actief als dichter. In het najaar van 2007 keert Daniël Dee weer terug bij Uitgeverij Passage met de overtuigende bundel Koffiedik zingen. In 2010 zijn bundel Monsterproof. Dee is ook actief als bloemlezer. In 2009 stelde Dee de bloemlezing Meesterwerk samen, waarin prachtige voorbeelden van aemulatio: de jongste generatie dichters liet zich namelijk inspireren door poëzie van door hen bewonderde meesters.


Lieve Louise en de Fanfare
is een duo bestaande uit Lieve Lamerichs en Louise Donker. Ze zingen liedjes in het Nederlands en maken gebruik van verschillende instrumentjes en voorwerpen die ze vinden op rommelmarkten en in speelgoedwinkels. De muziek houdt het midden tussen singer-songwriter, pop, folk en kleinkunst. Dit jaar speelden op radio 2, tourden ze in het theaterstuk Flat van Boy Jonkergouw, speelden op Festival Mundial en de Gentse Feesten. Ze zijn druk aan het werken aan een album en staan binnenkort in de halve finale van de grote prijs van Nederland. (beeld: Pjotr Eijkenboom)


YMP
oftewel Mich Simon is een rijzende ster in de Rotterdamse poetry scene. Hij kwam op een mooie zomerdag naar de poetry slam in Hemmingway om zijn geluk te beproeven op het open podium. Hij kwam binnen als outsider en rijmde zichzelf naar de finale. Petje af! Zijn werk is onmiskenbaar geworteld in hip hop. Dikke rijmconstructies en een lekker ritme. Een flow als de Maas waarin je wordt gevangen als het Noordereiland.


Nancy Brick
is het eerste duo van ons programma. Een ontdekking die wij pas recent maakten en direct met superstip bovenaan op onze shortlist kwam te staan. Ook in het singer/songwriter genre is er veel goeds, maar dit is precies waar Speyksessies behoefte aan heeft. Ontspannen en dromerige melodieën die met veel nuance, emotie en lef worden gebracht. Zangeres Rieneke Batelaan wordt begeleid door het subtiele gitaarwerk van Ron Valeri.


Marije Sieben
heeft de openingsplaats van ons programma veroverd door met overtuiging de Haagse voorronde van Kunstbende 2013 te winnen. Met haar poëtische proza maakte ze indruk op de jury en dus staat ze nu op het podium van Speyksessies. Marije is Rotterdamse en studeert Journalistiek. Ze krijgt van ons een carte blanche voor de keuze van haar voordracht. Wordt het de winnende tekst? Of toch liever recent werk?

SPEYKSESSIE 11 – 1 juni 2013


The Maydays
Ongeveer 10 jaar geleden stonden ze op de planken met stampende punk en roze All Stars, maar beide zijn inmiddels de deur uitgedaan. The Maydays staan nu bekend om hun unieke mix van blues, indie en rock ’n roll, gecombineerd met scherpe teksten over de bizarre Westerse samenleving. Vergelijken mag natuurlijk eigenlijk niet, maar er wordt wel eens gezegd dat ze klinken als de Arctic Monkeys. Bovenal zijn ze echter Rotterdams. Met twee albums en een EP aan muziek komen zij deze Speyksessie afsluiten.


Saint Helena Dove
Saint Helena Dove is niet alleen de naam van een uitgestorven loopvogel van een eiland naast Afrika, maar ook de naam waaronder Janine van Osta met gitaar haar eigen nummers ten gehore brengt. Ze begon al heel jong te zingen in verschillende bands en doet dat nog steeds, maar ze is in haar eentje sindsdien ook wel bestempeld als ‘het best bewaarde geheim van Zeeland’ en ‘de Nederlandse Joni Mitchell’.


Luukseprobleem
Luukseprobleem, oftewel Lucas de Peinder, kennen we van zijn optreden tijdens SLAM/JAM, de voorloper van Speyksessies. Nu, een paar jaar later, is hij naast het runnen van zijn eigen animatiestudio nog steeds bezig met het schrijven en zingen van Rotterdamstalige liedjes. Daarnaast doet hij ook mee aan het tweede seizoen van Giel Beelens succesvolle tv-programma, dus het zou zomaar kunnen dat de aankomende Beste Singer-Songwriter van Nederland bij Speyksessie 11 op de planken staat.
Beeld: Femke Hoogland


Irene Wiersma
Als leadzangeres van Flux, met haar debuutbundel ‘Wat u?’ en een plaatsing in ‘De 100 beste gedichten’ van de VSB-poëzieprijs is dit creatieve multitalent in rap tempo faam aan het maken. Ze heeft al een hele tijd niet meer in Rotterdam opgetreden, dus moest zeker maar eens gebeuren. Vanavond staat ze als dichteres op Speyksessie 11: Irene Wiersma.
Beeld: Roelof Bos


Fabienne Simonse
Met haar 14 jaar is Fabienne Simonse de jongste deelnemer in de geschiedenis van Speyksessies, maar, zoals we allemaal weten, age ain’t nothing but a number. In de Rotterdamse voorronde van Kunstbende 2013 won Fabienne in de categorie Taal, en tijdens deze Speyksessie zal ze het programma openen met een kort verhaal. Maar dat is niet alles wat ze doet: ook schildert en tekent ze, en is ze bezig met een tweedelig boek.


Bjorn Cameron

Bjorns spoken word is doordacht, gearticuleerd en zit vol met wijze levenslessen. Maar hij draagt niet alleen gedichten voor: Bjorn is groot voorstander van community arts, omdat daarmee mooie dingen gemaakt worden door normale mensen. Ook speelt hij zelf in toneelstukken in verschillende Rotterdamse wijktheaters. Maar vanavond, bij Speyksessie 11, gaan we terug naar de essentie: pure spoken word.

SPEYKSESSIE 10 – 9 FEBRUARI 2013


Finn Silver
Toen het bij een van onze eerste edities niet lukte om Finn Silver te boeken, hebben we contact gehouden. In de afgelopen twee jaar is de band alleen maar sterker geworden, dus hoefden we niet lang te twijfelen toen we eindelijk de kans kregen om Finn Silver op Speyksessies te laten spelen. De band rond zangeres Fridolijn van Poll stond een paar weken lang bovenaan de jazzcharts in Nederland, had meer dan 60.000 downloads in Japan en stond daar op nummer twee van de charts, met als gevolg een internationale cd-release en optredens in Tokyo en Osaka. En in februari op Speyksessie 10.
www.finnsilver.com
beeld: Laura Andalou


Laura van der Haar
Laura is regerend Nederlands Kampioene Poetry Slam en won afgelopen december in de finale van Jee Kast, een andere slammer die al eerder op ons podium stond. Eigenlijk al genoeg reden om haar uit te nodigen voor deze jubileumeditie van Speyksessies, maar het is niet alles. Naast dichteres is ze archeologe en redacteur bij het literaire tijdschrift Hard//Hoofd. Wij zijn onder de indruk van haar optredens en haar posts op Tumblr, en hopelijk zijn jullie dat ook.
http://lvdh.tumblr.com
illustratie: Rosanne Groenewege


Town of Saints
Town of Saints is een Nederlands/Fins indie/folk-gezelschap. De band is altijd op weg, door Nederland en de rest van Europa. In Rotterdam zijn ze nog niet vaak geweest, dus wij zijn trots om ze aan jullie te presenteren! Wat deze band bijzonder maakt is een mix van harmonieuze, recht-uit-het-hartliedjes en een wervelwind aan energie waardoor je niet stil kunt blijven staan. Tussen hun optreden op Noorderslag en het opnemen van een album in is Town of Saints dus te horen op de tiende Speyksessie met een liveshow vol passie.
http://townofsaints.tumblr.com


Shida Khizou
Op vijftienjarige leeftijd ontdekte zij haar passie voor het schrijven en liet voor het eerst haar woorden op papier tot leven komen. Een herinnering, een droom, een fantasie, een beleving, dat waren en zijn vandaag de dag nog steeds haar bronnen voor haar gedichten. Maar ze maakt ook theater, en volgde de opleiding theaterdocent in Amsterdam. Een combinatie dus die als vanzelf leidde tot spoken word-optredens in het hele land.
www.shidakhizou.nl


Lulu Doxin

Hoewel ze geboren is in Haarlem, draagt Lulu Doxin in haar muziek als een echte Rotterdamse het hart op de tong. Zowel solo als begeleid door een band weet ze op het podium een intieme sfeer neer te zetten, waardoor ze perfect past bij deze editie van Speyksessies. Lulu heeft zich laten beïnvloeden door artiesten die variëren van Tom Waits tot Anthony and the Johnsons, en van Ryan Adams tot Sia Furler. Zo laat ze verschillende muziekstijlen samenvloeien tot een meeslepend geheel dat ontwapenend kan zijn, maar soms ook een scherp kantje kan hebben.
http://luludoxin.bandcamp.com


Derek Otte

Wij willen graag een podium bieden aan jonge, Rotterdamse talenten. En Derek, Derek ademt Rotterdam. Zijn zelfbenoemde grote liefde (naast zijn toetenbord) is vaak het onderwerp van zijn schrijven, dikwijls met de multiculturele samenleving als terugkerend thema. Soms messcherp, soms gevoelig en soms op rijm. Maar altijd met een boodschap. Derek heeft inmiddels op verschillende podia in Nederland en Vlaanderen opgetreden, en we zijn dan ook blij dat hij er bij onze editie op Katendrecht bij is.
www.derekotte.nl

 

STIJNsdsd

dsdf

dfBONGERTMAN

Met 17 lentes is Stijn de jongste performer van deze editie. Of hij na de middelbare school Nederlands gaat studeren weet hij nog niet, maar de crew van Speyksessies hoopt het van ganser harte. Op 2 april jongstleden won Stijn ’s middags het inter-gymnasiaal debat toernooi en diezelfde avond werd hij in de Rotterdamse Schouwburg verkozen tot schrijftalent van de regio door de vijfkoppige jury van Write Now! Omdat Stijn goed weet hoe je uit de startblokken schiet, opent hij deze editie van Speyksessies met een kort verhaal. (Foto: Barbara Gen)

http://www.writenow.nu/archief/write-now-2011/rotterdam/

JERUMA

Deze Rotterdamse singer/songwriter/producer combineert zijn persoonlijke en kwetsbare manier van schrijven met intieme en soulvolle vocalen. In 2008 bracht hij zijn eerste EP ‘Hide A Smile’ uit. In de loop van volgend jaar zal zijn eerste langspeler het levenslicht zien. Speciaal voor Speyksessies doet Jeruma een gestripte versie van enkele songs, waarbij hij zichzelf zal begeleiden op keys. Jongens, denk twee keer na of je je meisje meeneemt, want Jeruma is smoooooth.

http://www.myspace.com/jeruma

SANDER JONATHAN RITMAN

Wie bekend is met poetry slam heeft vast al van Sander zijn poëzie mogen genieten. Hij heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een veelzijdig schrijver en podium artiest. Wij van Speyksessies zagen hem bloeien en rijpen. Tijd om deze vrucht te plukken en aan ons publiek voor te schotelen. Ongebonden aan een vaste vorm of stijl rolt zijn poëzie van het podium. Een optreden van Sander staat garant voor een kleurrijke performance.

http://sanderritman.nl/

OMAR KA

Zijn gevoelige, bijna troostende stemgeluid en complexe gitaarmelodieën tillen je ziel uit het glas en beton van Rotterdam en dragen je naar de vlaktes van West-Afrika. De roots van Omar liggen bij het van oorsprong nomadische volk de Fulani. Als frontman van the Fula Band heeft hij al velen van deze rijke muzikale traditie kunnen laten genieten, terwijl hij zijn horizon bleef verbreden door met talrijke artiesten samen te werken. Hij leeft zijn motto ‘Life is an experience, life is research. The only real university is the university of life.’ (Foto: Peter Bak) http://www.omarka.com/

TYPHOON

Glenn de Randamie behoeft bijna geen introductie meer. Deze poet-turned-rapper veroverde Nederland als een wervelstorm na het winnen van de Grote Prijs van Nederland in 2004. Als solo artiest en in samenwerking met o.a. New Cool Collective en Fakkelbrigade blijft Glenn keer op keer hoge ogen gooien. Zijn teksten zijn geëngageerd, oprecht en geven zelfs na honderd keer luisteren nog geheimen prijs. ‘Hiphop is de basis, maar tegelijkertijd wil ik mezelf niet in een hokje plaatsen en daardoor laten beperken’. En dat maakt hij waar. Speciaal voor jullie zal Typhoon tijdens deze editie van Speyksessie een spoken word set neerzetten. (Foto: Top Notch)

http://mctyphoon.nl/#

MAGHREB MANIA

Dat de leden van de band Maghreb Mania naast Nederlandse van Marokkaanse, Canadese, Hindoestaanse en Braziliaanse komaf zijn, zorgt voor een opwindende blend van stijlen. De opzwepende invloeden van de Maghreb vormen de grondverf waarop de heren vervolgens met een pallet aan jazz, funk, rock en reggae een waar luisterlandschap opwerpen. Fusion met een Arabische hoofdletter F, waarin het ‘one love’- gevoel centraal staat. Een knallende afsluiter van de eerste Speyksessie van het nieuwe seizoen! (Foto:Highzone Photography)

http://www.maghrebmania.nl/

SPEYKSESSIE 9 – 29 SEPTEMBER 2012


Loren Brouwers
Loren Brouwers is geboren in Den Bosch, heeft een passie voor poëzie, is nieuwsgierig, houdt van ontdekken en van verwonderen. Ze gaf haar studentenleven in Nijmegen na een jaar op om in Amsterdam aan de Schrijversvakschool te studeren. Haar gedichten schrijft ze over het normale leven. Over sferen, beelden en voorwerpen. De details die snel vergeten worden, de dingen tussen mensen die niet worden gezegd of gezien. Met haar werk heeft ze opgetreden op verschillende podia waaronder Geen Daden Maar Woorden Festival en Ongehoord Rotterdam, en nu wordt Speyksessies aan dat rijtje toegevoegd.


Lula Bir
Lula Bir bestaat uit Janna Haring. Ze is een liedjesmaakster, iemand die zichzelf, haar gedachtengang en haar dromen binnenstebuiten keert en daar dan weer over zingt. Door het samenbrengen van zelfgeschreven Nederlandstalige poëzie en muziek komen liedjes tot stand die zich het best laten omschrijven als melancholische kleinkunst-pop.


Wibo Kosters
Wibo is de enige mannelijke dichter op deze Speyksessie. Als je aan hem vraagt hoe hij zichzelf zou beschrijven, krijg je onder andere poetry slammer, interieurliefhebber, dichter en zanger te horen. Vijf jaar geleden stond hij voor het eerst op de planken met zijn poëzie, en sindsdien is er een bijna ononderbroken stroom van optredens geweest. Enkele van Wibo’s meest recente wapenfeiten zijn bijvoorbeeld optredens op De Parade in Amsterdam en Utrecht, maar in Rotterdam stond hij tot vanavond nog niet vaak.

Foto: Tomm de Rooy


Sara Bonne
Sara Bonne is is het project van de in Rotterdam woonachtige singer-songwriter Saskia Groenenberg.  Op haar veertiende trad de zangeres al op tijdens Jazz in Lighttown, en geïnspireerd door bigbands, jazz en blues stond ze de jaren daarna met veel succes op bekende podia.Haar songs zijn haar levensverhalen en vertellen over de hoogte- en dieptepunten van het leven en de liefde. Bij elk verhaal hoort een eigen sound en identiteit en dus laat zij zich niet in één hokje plaatsen. Haar debuutalbum Testimony is slechts een week voor deze Speyksessie gereleased in De Unie, en neigt qua sound meer naar alternatieve pop. Een primeur dus.


Ellen Deckwitz
Ellen behoeft binnen de vaderlandse poëzie-scene weinig introductie. Ze is dichter, literatuurwetenschapper en performancekunstenaar, en won in 2009 de Meander Dichtprijs en het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. In hetzelfde jaar verbeterde ze het nationale record van slamoverwinningen. Dit jaar won ze de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut van 2011-2012. Een zwaargewicht dus, zou je kunnen zeggen. Figuurlijk gezien. Na een aantal mislukte pogingen is het nu gelukt om Ellen naar Speyksessies te halen!


The Spinshots
Er hebben in de afgelopen edities al veel verschillende bands bij Speyksessies opgetreden, maar een band zoals The Spinshots zul je niet snel nog een keer tegenkomen. Zangeres Flora Dolores en haar zeskoppige band met blazers halen hun inspiratie uit verschillende plekken en tijdperken: big band uit de jaren ’30, jazz uit de jaren ’40 en ’50 en zelfs klezmer en Bollywood-muziek. Het is echter duidelijk waar hun hoofdinteresse ligt: alles wat met de jaren ’60 te maken heeft. De perfecte manier dus om precies dát tijdperk uit je leven te ervaren, dat eigenlijk al afgelopen was voordat je werd geboren.

STIJNsdsd

dsdf

dfBONGERTMAN

Met 17 lentes is Stijn de jongste performer van deze editie. Of hij na de middelbare school Nederlands gaat studeren weet hij nog niet, maar de crew van Speyksessies hoopt het van ganser harte. Op 2 april jongstleden won Stijn ’s middags het inter-gymnasiaal debat toernooi en diezelfde avond werd hij in de Rotterdamse Schouwburg verkozen tot schrijftalent van de regio door de vijfkoppige jury van Write Now! Omdat Stijn goed weet hoe je uit de startblokken schiet, opent hij deze editie van Speyksessies met een kort verhaal. (Foto: Barbara Gen)

http://www.writenow.nu/archief/write-now-2011/rotterdam/

JERUMA

Deze Rotterdamse singer/songwriter/producer combineert zijn persoonlijke en kwetsbare manier van schrijven met intieme en soulvolle vocalen. In 2008 bracht hij zijn eerste EP ‘Hide A Smile’ uit. In de loop van volgend jaar zal zijn eerste langspeler het levenslicht zien. Speciaal voor Speyksessies doet Jeruma een gestripte versie van enkele songs, waarbij hij zichzelf zal begeleiden op keys. Jongens, denk twee keer na of je je meisje meeneemt, want Jeruma is smoooooth.

http://www.myspace.com/jeruma

SANDER JONATHAN RITMAN

Wie bekend is met poetry slam heeft vast al van Sander zijn poëzie mogen genieten. Hij heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een veelzijdig schrijver en podium artiest. Wij van Speyksessies zagen hem bloeien en rijpen. Tijd om deze vrucht te plukken en aan ons publiek voor te schotelen. Ongebonden aan een vaste vorm of stijl rolt zijn poëzie van het podium. Een optreden van Sander staat garant voor een kleurrijke performance.

http://sanderritman.nl/

OMAR KA

Zijn gevoelige, bijna troostende stemgeluid en complexe gitaarmelodieën tillen je ziel uit het glas en beton van Rotterdam en dragen je naar de vlaktes van West-Afrika. De roots van Omar liggen bij het van oorsprong nomadische volk de Fulani. Als frontman van the Fula Band heeft hij al velen van deze rijke muzikale traditie kunnen laten genieten, terwijl hij zijn horizon bleef verbreden door met talrijke artiesten samen te werken.Hij leeft zijn motto ‘Life is an experience, life is research. The only real university is the university of life.’(Foto: Peter Bak)http://www.omarka.com/

TYPHOON

Glenn de Randamie behoeft bijna geen introductie meer. Deze poet-turned-rapper veroverde Nederland als een wervelstorm na het winnen van de Grote Prijs van Nederland in 2004. Als solo artiest en in samenwerking met o.a. New Cool Collective en Fakkelbrigade blijft Glenn keer op keer hoge ogen gooien. Zijn teksten zijn geëngageerd, oprecht en geven zelfs na honderd keer luisteren nog geheimen prijs. ‘Hiphop is de basis, maar tegelijkertijd wil ik mezelf niet in een hokje plaatsen en daardoor laten beperken’. En dat maakt hij waar. Speciaal voor jullie zal Typhoon tijdens deze editie van Speyksessie een spoken word set neerzetten. (Foto: Top Notch)

http://mctyphoon.nl/#

MAGHREB MANIA

Dat de leden van de band Maghreb Mania naast Nederlandse van Marokkaanse, Canadese, Hindoestaanse en Braziliaanse komaf zijn, zorgt voor een opwindende blend van stijlen. De opzwepende invloeden van de Maghreb vormen de grondverf waarop de heren vervolgens met een pallet aan jazz, funk, rock en reggae een waar luisterlandschap opwerpen. Fusion met een Arabische hoofdletter F, waarin het ‘one love’- gevoel centraal staat. Een knallende afsluiter van de eerste Speyksessie van het nieuwe seizoen! (Foto:Highzone Photography)

http://www.maghrebmania.nl/

 

SPEYKSESSIE 8 –  19 mei 2012


RAOUL DE JONG
Raoul de Jong (1984) debuteerde op zijn twintigste als schrijver, maar heeft de afgelopen jaren gedanst. Eerst in een wekelijkse dansinstructie column voor het Parool, daarna in 12 afleveringen van zijn eigen dansprogramma voor Villa Achterwerk. Hij schreef columns voor NRC Handelsblad, en publiceerde in vier jaar tijd vier boeken. Voor Stinknegers bijvoorbeeld won hij als jongste winnaar ooit de Dick Scherpenzeelprijs. Inmiddels is hij bezig met een musicalboek dat door de Italiaanse uitgever Corraini zal worden uitgegeven en in museumwinkels wereldwijd zal worden verkocht. http://raouldejong.nl


DONNA LOMAN
Donna Loman (1993) begon als klein meisje al met zang- en pianolessen, maar haar liefde voor het schrijven van liedjes werd pas echt aangewakkerd toen ze op haar zeventiende voor een half jaar naar Londen ging. Geïnspireerd door de stad en door artiesten als John Mayer, The Beatles en Joy Division begon ze meer en meer nummers te schrijven. Donna trad in de weekends op in koffietenten en bij open mic-avonden, terwijl ze doordeweeks als au pair werkte. Inmiddels is ze terug in Nederland en studeert ze popzang aan het Conservatorium van Amsterdam. http://www.myspace.com/donnaloman93


ROEL WEERHEIJM
Roel Weerheijm (1983) was redacteur bij De Boekenkrant en werkt als redacteur  mee aan tijdschriften Kluger Hans, Deus ex machina, Awater en Meander. Daarnaast schreef hij eerder columns voor diverse bladen en publiceerde verhalen, gedichten en essays in onder andere Versindaba, Dighter, Kluger Hans, Deus ex Machina en Meander. Hij studeerde achtereenvolgens geologie en Nederlandse taal -en letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Zijn optredens zijn ingetogen. Gebalanceerde poëzie om van te genieten.http://roelweerheijm.blogspot.com


MARGRIET SJOERDSMA
Margriet Sjoerdsma’s eerste twee albums brachten haar al op podia als het North Sea Jazz Festival, the Hague Jazz, het Concertgebouw en de Kleine Komedie. Door het blad Elle werd ze in 2009 tot meest veelbelovende zangeres gekroond, in 2011 werd ze voor de Viva 400 genomineerd. Ze was te gast bij diverse radioprogramma’s als Opium, Cappuccino en Tros Muziekcafé. Na tours door Bulgarije, Kroatië en Zuid-Korea doet Margriet in 2012 een theatertour langs de Nederlandse theaters. Haar derde plaat, ‘Drawing Circles’ uit 2011, is warm en veelzijdig, met invloeden uit onder andere country, pop en jazz. Vanavond zal ze dus liedjes van Drawing Circles ten gehore brengen, maar ook nieuw materiaal dat op haar nog niet verschenen vierde album komt te staan.http://www.margrietsjoerdsma.com – Foto: Eric van Nieuwland


INGMAR HEYTZE
Ingmar Heytze (1970) begon op 15-jarige leeftijd met dichten. Hij studeerde Algemene Letteren in Utrecht en heeft ondertussen al een tiental bundels op zijn naam staan. Als stadsdichter van Utrecht, journalist, mede-auteur, columnist maar ook als programmeur van Het Huis van de Poëzie levert hij al jaren een grote bijdrage aan het Nederlandse literaire landschap. Hij stond eerder al op podia als Lowlands en Crossing Border. Vanaf 2009 vormt hij samen met Spinvis bassist Cor van Ingen en dichteres Ellen Deckwitz de band Asfaltfeeën. http://www.ingmarheytze.nl – Foto: Anouk Prins


ORANGE GROVE
Je kunt ze vinden in een studio in Amsterdam of op een podium ergens in de Caribbean, maar vanavond sluit Orange Grove de achtste editie van Speyksessies af. Michael Maidwell en Jacob Streefkerk begonnen de band ongeveer tien jaar geleden, toen ze hun thuis op Sint Maarten achterlieten om te gaan studeren in Nederland. Jacob kon toen al aardig gitaar spelen, en Michael ontdekte zijn zangtalent toen hij onder de douche een Bob Marley-nummer probeerde. Niet veel later was Orange Grove een feit, en sindsdien proberen ze met hun Caribische vibe zoveel mogelijk goede muziek de wereld in te sturen. Met inmiddels drie albums en vele tours op hun naam zijn ze goed onderweg! http://www.ogband.com – Foto: Stephane Ferron

STIJNsdsd

dsdf

dfBONGERTMAN

Met 17 lentes is Stijn de jongste performer van deze editie. Of hij na de middelbare school Nederlands gaat studeren weet hij nog niet, maar de crew van Speyksessies hoopt het van ganser harte. Op 2 april jongstleden won Stijn ’s middags het inter-gymnasiaal debat toernooi en diezelfde avond werd hij in de Rotterdamse Schouwburg verkozen tot schrijftalent van de regio door de vijfkoppige jury van Write Now! Omdat Stijn goed weet hoe je uit de startblokken schiet, opent hij deze editie van Speyksessies met een kort verhaal. (Foto: Barbara Gen)

http://www.writenow.nu/archief/write-now-2011/rotterdam/

JERUMA

Deze Rotterdamse singer/songwriter/producer combineert zijn persoonlijke en kwetsbare manier van schrijven met intieme en soulvolle vocalen. In 2008 bracht hij zijn eerste EP ‘Hide A Smile’ uit. In de loop van volgend jaar zal zijn eerste langspeler het levenslicht zien. Speciaal voor Speyksessies doet Jeruma een gestripte versie van enkele songs, waarbij hij zichzelf zal begeleiden op keys. Jongens, denk twee keer na of je je meisje meeneemt, want Jeruma is smoooooth.

http://www.myspace.com/jeruma

SANDER JONATHAN RITMAN

Wie bekend is met poetry slam heeft vast al van Sander zijn poëzie mogen genieten. Hij heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een veelzijdig schrijver en podium artiest. Wij van Speyksessies zagen hem bloeien en rijpen. Tijd om deze vrucht te plukken en aan ons publiek voor te schotelen. Ongebonden aan een vaste vorm of stijl rolt zijn poëzie van het podium. Een optreden van Sander staat garant voor een kleurrijke performance.

http://sanderritman.nl/

OMAR KA

Zijn gevoelige, bijna troostende stemgeluid en complexe gitaarmelodieën tillen je ziel uit het glas en beton van Rotterdam en dragen je naar de vlaktes van West-Afrika. De roots van Omar liggen bij het van oorsprong nomadische volk de Fulani. Als frontman van the Fula Band heeft hij al velen van deze rijke muzikale traditie kunnen laten genieten, terwijl hij zijn horizon bleef verbreden door met talrijke artiesten samen te werken.Hij leeft zijn motto ‘Life is an experience, life is research. The only real university is the university of life.’(Foto: Peter Bak)http://www.omarka.com/

TYPHOON

Glenn de Randamie behoeft bijna geen introductie meer. Deze poet-turned-rapper veroverde Nederland als een wervelstorm na het winnen van de Grote Prijs van Nederland in 2004. Als solo artiest en in samenwerking met o.a. New Cool Collective en Fakkelbrigade blijft Glenn keer op keer hoge ogen gooien. Zijn teksten zijn geëngageerd, oprecht en geven zelfs na honderd keer luisteren nog geheimen prijs. ‘Hiphop is de basis, maar tegelijkertijd wil ik mezelf niet in een hokje plaatsen en daardoor laten beperken’. En dat maakt hij waar. Speciaal voor jullie zal Typhoon tijdens deze editie van Speyksessie een spoken word set neerzetten. (Foto: Top Notch)

http://mctyphoon.nl/#

MAGHREB MANIA

Dat de leden van de band Maghreb Mania naast Nederlandse van Marokkaanse, Canadese, Hindoestaanse en Braziliaanse komaf zijn, zorgt voor een opwindende blend van stijlen. De opzwepende invloeden van de Maghreb vormen de grondverf waarop de heren vervolgens met een pallet aan jazz, funk, rock en reggae een waar luisterlandschap opwerpen. Fusion met een Arabische hoofdletter F, waarin het ‘one love’- gevoel centraal staat. Een knallende afsluiter van de eerste Speyksessie van het nieuwe seizoen! (Foto:Highzone Photography)

http://www.maghrebmania.nl/

 

SPEYKSESSIE 7 – 3 december 2011

DAPHNE HUISDEN

Daphne houdt ervan om dingen zelf te regelen. Zo heeft ze bijvoorbeeld, om haar debuutroman gepubliceerd te krijgen, een campagne opgezet waarbij ze haar potentiële lezers een petitie liet tekenen. Uiteindelijk bleek dat te werken, want in 2010 gaf Uitgeverij Prometheus haar roman Alles is altijd fictie uit. Daarna nam ze voor een aantal weken de column van Aaf Brandt Corstius over in de Volkskrant. Inmiddels werkt Daphne aan haar tweede boek, waar we bij Speyksessies een exclusief voorproefje van krijgen!

 


JERUMA

Deze Rotterdamse singer/songwriter/producer combineert zijn persoonlijke en kwetsbare manier van schrijven met intieme en soulvolle vocalen. In 2008 bracht hij zijn eerste EP ‘Hide A Smile’ uit. In de loop van volgend jaar zal zijn eerste langspeler het levenslicht zien. Speciaal voor Speyksessies doet Jeruma een gestripte versie van enkele songs met slechts een gitarist, waarbij hij zichzelf zal begeleiden op toetsen.  -http://www.myspace.com/jeruma

 


JELMER VAN LENTEREN

Jelmer schrijft gedichten die bol staan van de vorm, maar de inhoud, daar schrijft hij voor. Hier en daar experimenteert hij nog wat met zijn stijl. Dat moet je blijven doen, vindt hij. Hij publiceert begin 2012 drie gedichten in Het Liegend Konijn en is – wie niet? – hard bezig aan zijn debuut. Jelmer schrijft, naar eigen zeggen, lieve poëzie met een scherp randje waar soms wat vuiligheid onder steekt.

 


OMAR KA

Zijn gevoelige, bijna troostende stemgeluid en complexe gitaarmelodieën tillen je ziel uit het glas en beton van Rotterdam en dragen je naar de vlaktes van west Afrika. De roots van Omar liggen bij het van oorsprong nomadische volk de Fulani. Als frontman van the Fula Band heeft hij al velen van deze rijke muzikale traditie kunnen laten genieten, terwijl hij zijn horizon bleef verbreden door met talrijke artiesten samen te werken. Hij leeft zijn motto ‘Life is an experience, life is research. The only real university is the university of life.’. (Foto: Peter Bak)\

 


DANIËL VIS

Daniël woont in Utrecht waar hij op waakvlamtempo wijsbegeerte studeert en schrijft. Hij staat veelvuldig op de planken van allerhande slams, en was ook te zien op het podium van Onbederf’lijk Vers, Geen Daden Maar Woorden en andere literaire podia. Zijn gedichten worden over het algemeen als verhalend, cynisch en naargeestig aangeduid. Hij laat zich dit meestal welgevallen.

 


FABIAN

Fabian speelde dit jaar mede dankzij de Popronde met zijn band op veel verschillende podia in heel Nederland en behaalde een tweede plaats in de finale van de Grote Prijs van Zuid-Holland in de categorie singer/songwriter.  Fabian groeide op met hip-hop en blues, en dat zijn invloeden die je nog steeds terughoort in zijn repertoire. Tijdens Speyksessie 7 presenteert hij een aantal nieuwe liedjes in een deels nieuwe formatie.


STIJN BONGERTMAN

Met 17 lentes is Stijn de jongste performer van deze editie. Of hij na de middelbare school Nederlands gaat studeren weet hij nog niet, maar de crew van Speyksessies hoopt het van ganser harte. Op 2 april jongstleden won Stijn ’s middags het inter-gymnasiaal debat toernooi en diezelfde avond werd hij in de Rotterdamse Schouwburg verkozen tot schrijftalent van de regio door de vijfkoppige jury van Write Now! Omdat Stijn goed weet hoe je uit de startblokken schiet, opent hij deze editie van Speyksessies met een kort verhaal. (Foto: Barbara Gen)

http://www.writenow.nu/archief/write-now-2011/rotterdam/

JERUMA

Deze Rotterdamse singer/songwriter/producer combineert zijn persoonlijke en kwetsbare manier van schrijven met intieme en soulvolle vocalen. In 2008 bracht hij zijn eerste EP ‘Hide A Smile’ uit. In de loop van volgend jaar zal zijn eerste langspeler het levenslicht zien. Speciaal voor Speyksessies doet Jeruma een gestripte versie van enkele songs, waarbij hij zichzelf zal begeleiden op keys. Jongens, denk twee keer na of je je meisje meeneemt, want Jeruma is smoooooth.

http://www.myspace.com/jeruma

SANDER JONATHAN RITMAN

Wie bekend is met poetry slam heeft vast al van Sander zijn poëzie mogen genieten. Hij heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een veelzijdig schrijver en podium artiest. Wij van Speyksessies zagen hem bloeien en rijpen. Tijd om deze vrucht te plukken en aan ons publiek voor te schotelen. Ongebonden aan een vaste vorm of stijl rolt zijn poëzie van het podium. Een optreden van Sander staat garant voor een kleurrijke performance.

http://sanderritman.nl/

OMAR KA

Zijn gevoelige, bijna troostende stemgeluid en complexe gitaarmelodieën tillen je ziel uit het glas en beton van Rotterdam en dragen je naar de vlaktes van West-Afrika. De roots van Omar liggen bij het van oorsprong nomadische volk de Fulani. Als frontman van the Fula Band heeft hij al velen van deze rijke muzikale traditie kunnen laten genieten, terwijl hij zijn horizon bleef verbreden door met talrijke artiesten samen te werken. Hij leeft zijn motto ‘Life is an experience, life is research. The only real university is the university of life.’ (Foto: Peter Bak) http://www.omarka.com/

TYPHOON

Glenn de Randamie behoeft bijna geen introductie meer. Deze poet-turned-rapper veroverde Nederland als een wervelstorm na het winnen van de Grote Prijs van Nederland in 2004. Als solo artiest en in samenwerking met o.a. New Cool Collective en Fakkelbrigade blijft Glenn keer op keer hoge ogen gooien. Zijn teksten zijn geëngageerd, oprecht en geven zelfs na honderd keer luisteren nog geheimen prijs. ‘Hiphop is de basis, maar tegelijkertijd wil ik mezelf niet in een hokje plaatsen en daardoor laten beperken’. En dat maakt hij waar. Speciaal voor jullie zal Typhoon tijdens deze editie van Speyksessie een spoken word set neerzetten. (Foto: Top Notch)

http://mctyphoon.nl/#

MAGHREB MANIA

Dat de leden van de band Maghreb Mania naast Nederlandse van Marokkaanse, Canadese, Hindoestaanse en Braziliaanse komaf zijn, zorgt voor een opwindende blend van stijlen. De opzwepende invloeden van de Maghreb vormen de grondverf waarop de heren vervolgens met een pallet aan jazz, funk, rock en reggae een waar luisterlandschap opwerpen. Fusion met een Arabische hoofdletter F, waarin het ‘one love’- gevoel centraal staat. Een knallende afsluiter van de eerste Speyksessie van het nieuwe seizoen! (Foto:Highzone Photography)

http://www.maghrebmania.nl/

SPEYKSESSIE 6 – 24 september 2011


STIJN BONGERTMAN
Met 17 lentes is Stijn de jongste performer van deze editie. Of hij na de middelbare school Nederlands gaat studeren weet hij nog niet, maar de crew van Speyksessies hoopt het van ganser harte. Op 2 april jongstleden won Stijn ’s middags het inter-gymnasiaal debat toernooi en diezelfde avond werd hij in de Rotterdamse Schouwburg verkozen tot schrijftalent van de regio door de vijfkoppige jury van Write Now! Omdat Stijn goed weet hoe je uit de startblokken schiet, opent hij deze editie van Speyksessies met een kort verhaal. (Foto: Barbara Gen)
ESPERANZAH

SANDER JONATHAN RITMAN
Wie bekend is met poetry slam heeft vast al van Sander zijn poëzie mogen genieten. Hij heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een veelzijdig schrijver en podium artiest. Wij van Speyksessies zagen hem bloeien en rijpen. Tijd om deze vrucht te plukken en aan ons publiek voor te schotelen. Ongebonden aan een vaste vorm of stijl rolt zijn poëzie van het podium. Een optreden van Sander staat garant voor een kleurrijke performance. – http://sanderritman.nl

BAO SISSOKO
Bao Sissoko komt uit Dakar, Senegal, en is geboren in een familie die al generaties lang de traditie van de griots in ere houdt.  Zij staan in Senegal hoog in aanzien, omdat zij de verhalen van het land mondeling overleveren. Zo ook bij Bao, die pas 7 jaar oud was toen zijn vader hem op de kora leerde spelen. Na zijn opleiding aan het conservatorium van Dakar kwam hij in Brussel wonen, en daar begon hij met het mixen van traditionele West-Afrikaanse muziek met jazz, salsa en reggae. We zijn dan ook blij dat we de veelzijdigheid van Bao aan de line-up van deze Speyksessie kunnen toevoegen. (Foto: Benjamin Brolet)


TYPHOON
Glenn de Randamie behoeft bijna geen introductie meer. Deze poet-turned-rapper veroverde Nederland als een wervelstorm na het winnen van de Grote Prijs van Nederland in 2004. Als solo artiest en in samenwerking met o.a. New Cool Collective en Fakkelbrigade blijft Glenn keer op keer hoge ogen gooien. Zijn teksten zijn geëngageerd, oprecht en geven zelfs na honderd keer luisteren nog geheimen prijs. ‘Hiphop is de basis, maar tegelijkertijd wil ik mezelf niet in een hokje plaatsen en daardoor laten beperken’. En dat maakt hij waar. Speciaal voor jullie zal Typhoon tijdens deze editie van Speyksessie een spoken word set neerzetten.  (Foto: Top Notch) – http://mctyphoon.nl


MAGHREB MANIA
Dat de leden van de band Maghreb Mania naast Nederlandse van Marokkaanse, Canadese, Hindoestaanse en Braziliaanse komaf zijn, zorgt voor een opwindende blend van stijlen. De opzwepende invloeden van de Maghreb vormen de grondverf waarop de heren vervolgens met een pallet aan jazz, funk, rock en reggae een waar luisterlandschap opwerpen. Fusion met een Arabische hoofdletter F, waarin het ‘one love’- gevoel centraal staat. Een knallende afsluiter van de eerste Speyksessie van het nieuwe seizoen! (Foto:Highzone Photography) – http://www.maghrebmania.nl

SPEYKSESSIE 5 – 4 juni 2011

Vincent Terlouw (1986) is een freelance journalist, schrijver en dichter uit Rotterdam. Dit jonge talent mengt met een groot gevoel voor taal het absurde met het alledaagse. Terlouw wilt mensen aan het denken te zetten, en doet dat met een dikke knipoog naar de zinloosheid van het bestaan. In 2010 was hij landelijk finalist van WriteNow! Ook is zijn werk gepubliceerd in Opspraak. Vincent vertelt zijn verhaal. http://www.vincentterlouw.nl

Tessa Douwstra is de aanstormende singer/songwriter van deze Speyksessie. Ze beheerst naast haar gitaar en toetsen een warm en ingetogen stemgeluid dat even makkelijk bluesy als soulvol de zaal in rolt.  Tessa studeert aan de Rotterdamse Pop Academy. Tegenwoordig is zij druk bezig met het schrijven en opnemen van nieuwe nummers, onder andere met de band Fire Weed. Hun toekomstperspectief: een eigen album uitbrengen. De crew van Speyksessies weet zeker dat dit niet lang toekomstmuziek zal blijven. http://www.myspace.com/tessadouwstra

Josse Kok (1984) Deze literaire bohemien begon met dichten rond 2000.  Het heeft tot 2010 geduurd voordat zijn besloot met zijn denderende poëzie  het podium te beklimmen . Het poetryslam circuit bood hem dat podium en Josse  gebruikte deze om naam te maken met een winst op de slam van Venlo en een halve finaleplaats op het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam.  Josse zijn poëzie hangt ergens tussen de breekbare liefdesverklaring en een stormachtige tirade. Scherpe observaties, een aangenaam ritme en een aanzwellende intensiteit kenmerken zijn voordrachten.

Yori Swart is een singer/songwriter uit Bergen (Alkmaar). Yori brengt onvervalste popmuziek met een alternatief/folk/blues randje, rechtstreeks uit het hart. Met een performance die doet denken aan een combinatie tussen Joni Mitchell en Jeff Buckley verovert ze elke luisteraar. Yori’s optredens staan bekend als integer en oprecht. Een mooie warme stem met felle uithalen en authentiek gitaarspel. In 2010 won ze de Amsterdamse Popprijs, NH Pop Live en deed mee aan de Popronde. http://www.yoriswart.nl

 

Benne van der Velde (1974) is het literaire zwaargewicht van deze Speyksessie. Naast een indrukwekkende lijst aan verschijningen waaronder Lowlands, Wintertuin en diverse publieks- en juryprijzen bij poetryslams door heel Nederland, heeft Benne al meerdere publicaties gedaan: 3 dichtbundels, een CD en in bloemlezingen. Benne  is naast zijn schrijven de afgelopen jaren actief gevraagd als jurylid, presentator of zelfs om anderen met workshops de fijne poëtische kneepjes te leren.  http://www.benne.web-log.nl

L’Chaim geldt als ervaringsdeskundige op het gebied van feestjes bouwen. Spuit de deo er maar dik op, want de Zigeuner- Klezmer- Balkanfanfare van de tienkoppige band is een ware aanslag op je beenspieren enzweetklieren. Bewapend met zang, contrabas, accordeon, viool, bouzouki, gitaar, altsax, sopraansax, cajon en percussie kan je er de donder op zeggen dat deboel helemaal los gaat. Opzwepende Balkan ritmes worden afgewisseld met melancholische ballades. L’Chaim is razendsnel uitgegroeid tot de feestband in de regio. Zij waren al de grote winnaar van Het Leids Straatmuzikanten Festival 2007. Balkan & klezmer uit downtown Delft. http://www.lchaim.eu

SPEYKSESSIE 4

Ernest van der Kwast behoeft bijna geen introductie meer. Rotterdammers kennen hem als presentator van de Unie Late Night en organisator van Nur Literatur. Van der Kwast is schrijver van het succesvolle boek Mama Tandoori, welke net als Soms zijn dingen mooier als mensen klappen wordt geprezen om zijn humoristische stijl. Met Steven Verhelst publiceerde hij onder het pseudoniem Yusef El Halal. Ook de roman Stand In is van zijn hand, deze verscheen onder het pseudoniem Sieger Sloot. Van der Kwast opent deze Speyksessie met een verhaal. Wellicht een voorproefje van nieuw werk? Foto: Keke Keukelaar http://ernestvanderkwast.nl

Marten de Paepe maakt muziek op het snijvlak van folk en pop. Normaal gesproken wordt hij begeleid door een band, maar op Speyksessies zal hij voor jullie een uitgeklede singer/songwriter set neerzetten. Marten maakt kleine, intieme luisterliedjes die een grote warmte en authenticiteit uitstralen. Marten speelt met gevoel voor traditie, zonder het heden uit het oog te verliezen. Hij neemt de luisteraar mee op zijn zoektocht: een zoeken naar onvergankelijke dingen. In september komt zijn tweede album uit. Eens kijken of we een paar van zijn nieuwste juweeltjes te horen krijgen. Foto: Bram Petraeus
http://www.martendepaepe.com

 

Miguel Santos Het opkomende literaire talent van deze editie is Miguel Santos (1986). Hij is geboren in Brazilië, maar grootgebracht met en in het Rotterdamse. Vaak hangend in de stad waar hij woont en studeert doet hij inspiratie op voor zijn schrijven, en schrijft over uiteenlopende onderwerpen. In 2009 bereikte hij met zijn poëzie al eens de Jaarfinale van de Poetry Slam Rotterdam en staat in oktober in de halve finale van de Leidse Poëzieslag. Daarnaast is hij een graag geziene gast bij Dichtclub Rotterdam, waar hij graag nieuw werk voordraagt. Foto: Liesbeth Hoogenboom. http://ms-writersblog.blogspot.com

Ming’s Pretty Heroes is de muzikale uiting van de Rotterdamse zangeres en compositieschrijver Ai Ming Oei (1985). Na de release van debuut album “Ok Mr. Mix” speelde de band in 2010 een drie weken lange toer door Duitsland gevolgd door optredens in China. Momenteel wordt er met veel passie aan de opvolger “Karma” gewerkt. Het belooft wederom een eigenzinnige plaat te worden. Verwacht persoonlijke intense songs, bijgestaan door mooie en duistere sounds. Dit jaar won Ming met haar band al de Music Matters Award (eerder gewonnen door Sabrina Starke en Ntjam Rosie) en is Ming gedurende 2011 Muziek Ambassadeur van Rotterdam. Voor Speyksessies zal ze optreden enkel vergezeld door haar gitarist Sander van Dijck. Foto: Vision4Talent.
http://www.mingsprettyheroes.com

Jee Kast balanceert op de grens van ‘spoken word’ en poëzie. Een Belg die regelmatig in Nederland en België de planken afschuimt. Vechtend met zichzelf spuwt hij bedenkingen, gevoelens, ritme en humor de wereld in. Dat onze Vlaamse onderburen ons achter zich laten in het groot dictee en 10 voor Taal wisten we eigenlijk al. Speyksessie organisator Lennart ondervond het in levende lijven toen hij tegen Jee moest slammen ter opening van het Lezerfeest in 2010, en sindsdien moest en zou hij een keer op Speyksessies staan. Deze editie komt het er van en zal de Vlaamse woordenwaterval over jullie heen gestort worden. Foto: Koen Cobbaert
http://www.jeekast.be

Mozart Never Did This: Men neme een grote pan Electonische Jazz met een gezonde dosis Hip-Hop, een scheutje Latin en een dikke laag Drum n Bass. Dit is het recept voor urban underground music anno nu: Mozart Never Did This. Dit Rotterdamse ensemble bestaand uit muzikanten uit Duitsland, Portugal, Frankrijk en Turkije garanderen een live act die gepaard gaat met ongecontroleerde dans, hartslag en euforisch gejuich. Groovyness en Multi-layerd breakbeats alom. Een meer dan waardige afsluiter van wat weer een onvergetelijke Speyksessie belooft te worden.

http://www.mozartneverdidthis.com

SPEYKSESSIE 3

Port of Call: In een kleine houten hut, tussen bomen, mieren en herten werkte Pieter van Vliet aan zijn eerste EP “For Those Who Mutter” . Het resultaat werd in eerste instantie enkel goedgekeurd door moeder natuur zelf en vond daarna zijn weg naar Minderbinder Music en de podia. Het folky gitaarspel en de melancholie en vrijheid in de zang van Pieter wakkeren bij de luisteraar een verlangen aan om zelf de bergen in te trekken. Port of Call doet denken aan Eddie Vedder of Beirut, maar komt van onze eigen uitgestrekte groene vlaktes. Dit is genieten! Foto: Sarah van Oranje. www.portofcallmusic.com

Nicole Bus is een singer-songwriter met soul. Nicole’s geluid is rauw en authentiek. Ze schreef en componeerde al eigen nummers toen ze elf jaar was. In december 2010 won Nicole Bus de 25e editie van De Grote Prijs Van Nederland in de categorie Singer Songwriter. Volgens de jury zijn haar songs “prachtig, puur met heel veel hitpotentie” Momenteel werkt Nicole Bus hard aan haar debuut album, die in 2011 te verwachten is. Naast haar album is Nicole bezig met een Nederlandstalige hiphop EP. Het is ons een hele eer om Nicole op Speyksessies te hebben staan. Foto: Lyon&Partners Group. www.myspace.com/nicolebus

Scarlet Mae: Het sfeervolle pop/jazzy geluid van Scarlet Mae wordt de afsluiter van deze Speyksessie. Scarlet Mae is een initiatief van zangeres, pianiste en songwriter Marije van Rijn. Zij speelt samen met drummer Daan van Kasteren en contrabassiste Caroline Kamp. De formatie stond al een jaar na oprichting in de kwartfinale van de grote prijs van Nederland. De vrolijk mix van muziekstijlen en het warme stemgeluid van Marije beloven een intiem concert. Precies wat een mens tijdens deze koude maanden nodig heeft! Foto: Hilde Hogendoorn. Http://scarletmae.nl

Dean Boweni s cool. Dat was hij als rapper al onder de naam Coma Abstract, maar deze naar Utrecht verhuisde Zoetermeerder is als dichter een mooi voorbeeld van vooruitstrevende poëzie met respect voor de oorsprong. Bowen is geïnspireerd door Beatpoets als Vinkenoog maar ook door de filosofie. Hij verkent diverse manieren om het verhaal te laten zijn. Hij studeert momenteel gebarentaal en dat geeft wederom een nieuwe dimensie aan zijn veelzijdige werk. Ga hier maar even voor zitten. Foto: Roy Pieters

Najiba Abdellaoui (1981) is een, in Nederland geboren en deels in Marokko getogen, schrijfster/ performance poet en jonge professional. Met de schoonheid van imperfectie en de maatschappij als voornaamste inspiratiebron schrijft ze gedichten, spoken word, columns en korte verhalen. In dat 2008 won ze als eerste vrouw het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam, waardoor ze Nederland mocht vertegenwoordigen op het World Slampionship in Parijs. Foto: Linda L. Loopmans. http://najibaabdellaoui.wordpress.com

SPEYKSESSIE 2

Tussen vertrek en bestemming van een reis ligt HALF WAY STATION; Deze indieband uit Rotterdam maakt stevige melancholische songs met een gruizige gitaar, een zelfgebouwde washtub-bass, viool en freaky drums.Half Way Station stond ondere andere al op De Wereld van Witte de With, in de Nieuwe Lantaren/Venster, het Geen Daden Maar Woorden festival, Paradiso en ze deden uitstapjes naar Belgie en Frankrijk. De 4 man sterke band maakt hun sound met banjo, gitaren, viool, dubbele drums, een zelfgemaakte washtubbass, accordeon, mondharmonica’s, en ze maken gebruik van wat vreemde vintage microfoons. http://www.halfwaystation.com/

Bianca Boer (1976) is naast schrijver ook dichter en docent. Zij debuteerde in mei 2007 met de verhalenbundel Troost en de geur van koffie‘ (L.J. Veen) die werd genomineerd voor de selexyz Debuutprijs 2008. Ze publiceerde eerder in verschillende tijdschriften waaronder De Gids en Passionate. Momenteel werkt ze aan haar tweede boek. Bianca zal deze editie van Speyksessies openen met een kort verhaal. http://www.biancaboer.nl

Celine Cairo werd in 1990 geboren in Amsterdam, in een gezin van muziekliefhebbers. Ze groeide op met jazz, funk, soul, klassieke muziek, flamenco en de muziek van haar vaders band waarin hij drumde. Celine vormde een trio bestaande uit Mart Jeninga op bas en Matthijs Lievaart op alt-viool en Celine zelf op gitaar en zang.Met dit trio begon ze zo veel mogelijk op te treden. Dat resulteerde in een jaar met meer dan 80 optredens. Ze wonnen Talent Night, traden op in Carnegie Hall in New York en werden uitgenodigd bij DWDD. De eerste EP werd geproduceerd door Joost de Glopper. Deze kwam uit in september 2010 na een uitverkochte release in Paradiso. De EP is nu te koop. Het debuutalbum is onder weg. http://www.celinecairo.com

Niels Wildschut is het jonge dicht talent van deze editie. Hij begon zoals veel woordkunstenaars tegenwoordig met rappen. Dook vervolgens in de poëzie en maakte zich kundig met zijn nieuw verworven vrijheden. Niels schreeuwt, experimenteert, duikt en gaat kopje onder in het leven. Het heeft hem in 2008 naar de finale van Kunstbende gebracht en vanavond voor jullie op Speyksessies. http://nielsdicht.blogspot.com

Alexander Broekman is een Rotterdamse zanger. Normaalgesproken is hij de frontman van de rockband Pangea, maar voor deze Speyksessie zal hij een singer/songwriter set neerzetten. Als band heeft Pangea al meerdere optredens op grote podia achter de rug, zoals het Paard van Troje, P60 en BKBeats 2010. Daarnaast is de band ook bij wedstrijden succesvol, met als hoogtepunt het winnen van de Popprijs Waterweg-Noord 2010. http://www.thisispangea.com

SPEYKSESSIE 1

Jeroen Naaktgeboren is dichter, performer en presentator. Daarnaast is hij ook actief als organisator. Solo en met zijn poetryrockgroep de WoordDansers heeft hij in de afgelopen jaren honderden optredens verzorgd in theaters/ poppodia en (literatuur)festivals. Met de WoordDansers werd hij januari 2007 tot de eerste officiële stadsdichter van Rotterdam benoemd.

Rolf Viervant is een fotograaf en dichter. Zijn beeldende vaardigheden komen naar voren in zijn ritmische, humoristische, plastische en soms ronduit schokkende gedichten. Rolf zijn poëzie is onconventioneel. Hij lokt de luisteraar naar zich toe met zoetsappige zinnen om vervolgens een literaire mokerslag uit te delen. Op en top Speyksessie materiaal: Een optreden wat je niet mag missen!

Esperanzah is een zeer veelzijdige Rotterdamse vocaliste. Ze werkt voornamelijk solo of krijgt instrumentale backing van collega muzikant/beatmaker SENSE (van Q4). Haar stemgeluid is warm en smooth en ze heeft weinig moeite om met zang of rap de luisteraar de bedwelmen als een sirene. Voor spijksessies zal Esperanzah een singer/songwriter set neerzetten, begeleid met gitaar. http://www.myspace.com/egdenswil

Roufaida & Pluck zijn twee zestienjarige Rotterdamse artiesten die met een verrassend simpel gitaarlijntje en goed bij elkaar kleurende stemmen het publiek weten te raken. De zelfgeschreven catchy songs zijn veelal autobiografisch. Door middel van contests zoals “Op weg naar het Nieuwjaarsconcert”  en “De Kunstbende” zoeken ze de eerste podia op, en zetten ze voorzichtig de eerste stappen in de muziekwereld. Hierop volgden optredens op festivals zoals o.a Oerol en Motel Mozaique. De jonge dames nemen je mee in hun enthousiasme en creëren een sfeer die je graag mee naar huis wil nemen.’ http://www.doubleveeconcerts.nl/artists/nl/roufaida-pluck

David Samson (1976) is percussionist. Hij leerde het vak door 10 jaar lang met Art in Rhythm door de hele wereld percussie workshops te geven. In bandvorm genaamd “The David Samson Magical Hand Show” stond hij onlangs nog op The Hague Jazz. Op Speyksessies zal hij alleen een demonstratie geven op een speciaal instrument: de Hang drum. Een instrument dat pas sinds 10 jaar bestaat. De diepe hang klanken zullen je ziel openen voor alles wat je deze avond gaat horen. Ohmmm!

Reena Riot: het alter ego van Naomi Sijmons, ontstond ergens in 2007. Na 2 jaar de leadzang verzorgd te hebben bij verscheidene coverbands raakte ze hierop en sloeg ze een nieuwe weg in. Ze kwam in aanraking met noise, drone, minimal en andere obscure genres. Dit vermengde zich met haar bluesroots en inspireerde haar bij het schrijven van haar eigen liedjes. Verwacht eigenzinnige liedjes met een verhalende kracht. Reena Riot gaat de eerste echt editie van Speyksessies afsluiten met een bandset in volledige bezetting. http://www.myspace.com/naomisijmons

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Multidisciplinair Rotterdams kunstpodium